Seminarie over interlevensbeschouwelijke dialoog

Dinsdag 8 november was het tijd voor de eerste activiteit van het project: een seminarie over interlevensbeschouwelijke dialoog: Wat is het? Maar ook: wat is het niet? En hoe ermee aan de slag gaan? Een team van experts en ervaringsdeskundigen uit België, Italië en Spanje deelden hun ervaringen en kennis tijdens het seminarie.

In de ochtend legden we de focus op de theorie achter de interlevensbeschouwelijke dialoog. We begonnen met een presentatie van Hicham, die ons liet zien hoe belangrijk het is om een échte gemeenschappelijke basis te vinden en aan welke voorwaarden we moeten voldoen om een zinvolle interlevensbeschouwelijke dialoog te kunnen aangaan. Daarna sprak Tatiana over de praktijk van de interconfessionele dialoog binnen het Belgische leger.

Tijdens het tweede deel van het seminar in de namiddag, hadden we het over interlevensbeschouwelijke dialoog in de praktijk. Eerst vertelde wij van Axcent over onze ervaringen met interconfessionele dialoog tijdens het werken met jongeren in Brussel. Daarna gaven we het woord aan enkele deskundigen, die spraken over hun eigen ervaringen en perspectieven op de interconfessionele dialoog. Olivia sprak over haar ervaring in het werken met jongeren als freelancers en stagiaire bij Axcent, en over haar eigen persoonlijke ervaringen. Vervolgens gaf Imane ons haar perspectief op de interlevensbeschouwelijke dialoog in de stad Melilla waar ze nu ook werkt voor de Jesuit Migrant Service (JSM). Vervolgens vertelde Luciano ons over hoe hij de interreligieuze dialoog praktiseert in Parma (IT), waar hij een interreligieus forum heeft opgezet.

Het doel van deze activiteit was het delen van kennis en het verbeteren van de vaardigheden van de deelnemers op het gebied van interlevensbeschouwelijke dialoog. Door de experten uit te nodigen, konden de deelnemers leren van andere perspectieven en ervaringen van mensen uit het buitenland.

Nu alle betrokkenen van het projecten een helder beeld hebben over interlevensbeschouwelijke dialoog en hoe we ermee aan de slag kunnen gaan, zijn we klaar voor de volgende stap: een training over Theatre of the Oppressed in Brussel!