Training: Theatre of the Oppressed

Na het seminarie over interlevensbeschouwelijke dialoog, was het tijd om aan de slag te gaan met de methodiek van Theatre of the Opressed. Om de methodiek aan te leren, werd een vierdaagse training gehouden in Brussel.

De eerste twee dagen stonden volledig in het teken van het aanleren van de methodiek van Theatre of the Oppressed.

Op dag 1 werden we ontvangen in het huisvandeMens in Brussel. Giolli, onze italiaanse partner heeft reeds jarenlange ervaring met Theatre of the Oppressed, en werd daarom ingeschakeld om ons 'de kneepjes van het vak' te leren. 

De methode werd in de jaren '60 werd ontwikkeld door Augusto Boal en gebruikt theater als instrument voor sociale en persoonlijke verandering, geïnspireerd op de bewustwordingsprocessen van de pedagogie van Paulo Freire.

De kerngedachte is om onderdrukte groepen een stem te geven, door bewustwording en empowerment te activeren.  Het is een politiek theater (het kiest de kant van de onderdrukten) maar het is niet ideologisch (het wil zijn publiek niet overtuigen van een stelling) dat samen met onderdrukte groepen zoekt naar mogelijke oplossingen. 

We leerden niet alleen meer over de oorsprong van de methodiek, want het bleef niet alleen bij luisteren: we gingen ook al aan de slag met een aantal theateroefeningen.

Een van de belangrijkste technieken heet forumtheater. Forumtheater bestaat eruit een kort toneelstuk waarin een niet opgelost probleem met het publiek wordt geanalyseerd. Tijdens de voorstelling kan het publiek "STOP" zeggen en de scène betreden door één van de onderdrukte protagonisten te vervangen, om te proberen de situatie te veranderen. De vervanger speelt een alternatieve reactie en dit wordt telkens geanalyseerd met het publiek. 

Forum theater is een krachtige setting om strategieën, ideeën en voorstellen uit te proberen en in een veilige ruimte de kans te krijgen dieper op de situatie in te gaan. 

Op dag 2 werden we in de voormiddag ontvangen door GC Ten Noey, waar we een heleboel persoonlijke, niet-opgeloste problemen "verzamelden."

In de namiddag kregen de de partners een rondleiding door Brussel, waarbij onder andere House of Compassion een diepe indruk naliet. 

Voor de avondsessie werden we verwelkomd in de Protestantse kerk van Brussel. Hier gingen we zelf aan de slag met de techniek: we deelden ons op in twee groepen die telkens een niet-opgelost probleem uitbeelden. 

Het publiek had de kans om in te grijpen en de plaats van het onderdrukte hoofdpersonage in te nemen. Dit resulteerde in een aantal verschillende scènes, wat ons een idee gaf van een vele alternatieve manieren van omgaan met eenzelfde situatie.

We begonnen dag drie bij Capital vzw waar de dames van Avansa Citizenne vertelden over hun ervaring met forumtheater, waar ze al meer dan 8 ervaring mee hebben! Nadat we al onze vragen op hen afvuurden, lieten ze ons zelfs een deel van hun voorstelling zien. Praten over hun ervaring, hun enthousiasme voelen en hun aanpak van de techniek zien, gaf iedereen een duidelijke visie, veel energie en zin om zelf aan de slag te gaan! 


 

In de namiddag trokken we opnieuw naar huisvandeMens Brussel, waar het tijd was om na te denken over hoe we de forumtheater en interlevensbeschouwelijke dialoog aan elkaar kunnen linken. We deden eerst een brainstorm om het verband tussen beide bloot te leggen. Daarna verdeelden we ons in groepen om na te denken over hoe de volgende stap van het project, de 'applications on the field', er in elke stad (Parma, Valladolid en Brussel) uit zullen zien. Om feedback te krijgen en elkaar te inspireren presenteerde elke groep zijn doel en plan voor het project.

Op de vierde en laatste dag werden we bij Centrum West in Molenbeek ontvangen door Joe, jongerenwerker bij D'Broej. Joe gaf ons een rondleiding door centrum west, en vertelde over zijn ervaring met het werken met jongeren in Molenbeek en hoe Centrum West een aantrekkelijke plek is geworden voor hen.

Daarna kwam Omar Nahas met ons praten over de projecten van Tafels van Vrede. Hij toonde ons enkele voorbeelden van de verschillende projecten van Tafels van Vrede en wat ze succesvol maakte. Het deed ons nadenken over ons eigen project en met welke factoren we rekening moeten houden om ons doel binnen ons TBN-project te bereiken. 

Na onze lunch kwamen Khalid en Rudy van D'Broej met ons praten. Khalid is coördinator van D'Broej Peterbos, een wijk in Brussel waar veel jongeren in precaire situaties leven. Werken als jeugdwerker in Peterbos is dus een uitdaging, maar we leerden van Khalid dat het een uitdaging is die de moeite waard is. Rudy is coördinator van Centrum West, het deel van D'Broej in Molenbeek, waar we deze dag verbleven. Rudy en Khalid spraken over de moeilijkheden waarmee jongeren met een migratieachtergrond dagelijks geconfronteerd worden en de moeilijkheden voor jeugdwerkers die daarmee gepaard gaan. 

 

De prachtige foto's die op deze dag werden gemaakt, hebben we te danken aan de zeer getalenteerde fotograaf van Overkop Brussel!

Als laatste activiteit bezochten we nog samen de moskee. We woonden het avondgebed bij en hadden de kans om met de imam te praten. We dronken er thee en praatten over de plek van de Islam in Brussel en de rol die de moskee speelt in het leven van Brusselse moslimjongeren. 

Daarna was het tijd voor iedereen om met een rugzak vol kennis en nieuwe ervaringen huiswaarts te keren...